Google Translate

donderdag 18 juli 2019

Kustvägen: Galtströms Bruk

Vlakbij Nisses Bod ligt Galströms Bruk. Galtströms Bruk dateert uit de 17e eeuw. De molen werd in 1673 door Magnus Blix gebouwd en was de eerste smederij in Medelpad. De smederijen werden gesloten op 17 januari 1916. Galtströms Bruk is grotendeels bewaard gebleven. Aan het einde van de 19e eeuw was Galtströms Bruk de grootste industriële fabriek van Medelpad. In 1955-1956 werd de ijzerfabriek gerestaureerd. 

Er is genoeg te doen rondom Galtströms Bruk. Voor activiteiten bekijk de website. In ieder geval word ik blij van dit soort gebouwen. Geweldig. Als je de Kustvägen aan doet, ga dan zeker even langs Galtströms Bruk.


maandag 15 juli 2019

Kriger

Seriedetails:
Titel: Kriger
Jaar: 2018
Regisseur: Christoffer Boe
Verhaal: Christoffer Boe en Simon Pasternak
Acteurs: Dar Salim, Danica Curcic, Lars Ranthe
Duur: 6 afleveringen van 1 uur
IMDB cijfer: 6,7Samenvatting:
Oorlogsveteraan CC (Dar Salim) keert na tien jaar met een schuldgevoel terug naar Kopenhagen. Tijdens zijn laatste missie stuurde hij zijn beste vriend Peter naar een compound waar Peter werd vermoord. Om zijn schuldgevoel te verminderen accepteert CC een aanbod van de weduwe van Peter, detective Louise (Danica Curcic), om te infiltreren in een motorbende. Daar moet hij informatie krijgen over bendeleider Tom (Lars Ranthe) om hem veroordeeld te krijgen voor moord en drugshandel.

De serie:
Kriger, een Deense Netflix-serie. Het verhaal speelt zich af in de onderwereld van Kopenhagen en gaat over onder andere drugs met in de hoofdrol de motorbende Wolves. Hoofdrolspeler CC heeft een schuld in te lossen en infiltreert in de motorbende. Het infiltreren in de bende is heftig om te zien. Dar Salim (meer over hem in dit uitgebreide interview) die CC speelt is een heerlijke acteur om te zien. Hij speelt in Kriger geweldig en geloofwaardig. In de serie zitten natuurlijk wel gedeeltes die sterk overdreven zijn, maar het verhaal zit goed in elkaar. Het speelt wel mee dat de serie maar zes afleveringen duurt en dat vind ik persoonlijk erg fijn. Het wordt dan niet langdradig. Wel vreemd is dat de motorbende CC redelijk snel vertrouwd. Vooral omdat bendeleider Tom een neus heeft om problemen te ontdekken. Ze weten bijvoorbeeld dat CC contact heeft met inspecteur Louise die op de zaak van de Wolves zit. Als je dit gegeven accepteert, kun je genieten van de spannende serie.

Conclusie:
Goede acteurs in een goede en spannende serie waarin CC het randje opzoekt en er soms zelfs over heen gaat. Dit maakt de serie echt spannend want CC heeft PTSS opgelopen in Afghanistan. Of het een werkelijk beeld van veteranen met PTSS is, lijkt mij sterk. Daarvoor kun je beter naar het programma Beau en de veteranen kijken. In Kriger wordt PTSS gebruikt om een duistere en donkere serie te creëren rondom de veteraan.

De serie deed mij ergens aan denken en toen ik de serie toevoegde aan de Film / Serie lijst kwam ik erachter. Dar Salim speelde in 2015 een rol in de film Krigen. In Krigen speelde hij ook een militair uitgezonden naar Afghanistan.

Recensies:
- Dutch Cowboys
- Esquire
- TV Meter
- Scriptgirl
- DeLagarde
- Volkskrant

zaterdag 13 juli 2019

Kustvägen: Nisses Bod

Galtströms Bruk is onderdeel van de Kustvägen. Vlakbij Galtströms Bruk staat een stuga met de naam Nisses Bod. Toen waren er wat loppis spullen te zien. Mocht Nisses Bod er nog steeds staan, ga er dan even heen. Er zijn leuke spullen te zien. Meer info over Nisses Bod is te vinden op Ellegården's islandshästar en Petra's Fotovärld detta är mitt liv.